Türkiye ve Hong Kong, Nuh Tufanı sonrası Anadolu’daki arkeoloji izlerini takip edecek

Iğdır Üniversitesi, kültürel mirasın korunması ve araştırılması adına Hong Kong Nuh’un Gemisi Müzesi Başkanlığı ile işbirliği yaparak “6. Uluslararası Türkiye’deki En İyi 10 Arkeoloji Keşfi ve Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu’daki Arkeoloji İzleri Konferansı” düzenledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, üniversite bünyesinde Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduklarını ve bu merkez vasıtasıyla kültürel mirasın korunması, araştırılması ve bu konuya dair farkındalık oluşturulmasına odaklandıklarını söyledi. Ağrı Dağı ile ilgili de daha önce yapılan çalışmaları hatırlatan Alma, üniversite olarak bu konuda atılım yapmak ve daha kapsamlı araştırmalar yapmak istediklerini belirtti.

Konferansta sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Asım Keser, Ağrı Dağı ile ilgili özellikle Nuh Tufanı’ndan sonra önemli bilgileri olduğunu belirtti. Nuh’un gemisiyle ilgili uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda, Alman doğa bilimci Friedrich Parrot’un 200 adım mesafeden gördüğü gemi üzerine yapılan çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ağrı Dağı’na en son Konya Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan çalışmalardan sonra, Türkiye’de herhangi bir çalışma yapılmadığını belirten Keser, ve Nuh Tufanı’ndan sonra Nuh’un gemisinin bulunduğuna ilişkin kanıtların arttığını ifade etti.

Hong Kong Müzesi Başkanı Yuen Man Fai ise Nuh’un Gemisi hakkındaki araştırmalarını sürdürdüklerini ve bunun dünya gündemine düşeceğine inandıklarını söyledi. Yuen Man Fai, Ağrı Dağı’nda gerçekleştirilen araştırmalar sonucu önemli veriler elde ettikleri ve Türkiye’deki akademisyenlerle beraber çalışmalar yapmak istediklerini de ekledi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologlarından Melek Yıldızturan, “Ölümsüzlük Şehri Misis/Misis Mozaiğinde Nuh’un Gemisi” başlıklı sunumunda Misis’te bulunan mozaiklerden bahsetti. Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen bu mozaiklerin, Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’na oturduktan sonraki evrelerini anlattığını söyledi.

Programın sonunda Hong Kong Nuh’un Gemisi Müzesi Başkanlığı ile Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından, Ağrı Dağı’nda yüzey araştırmaları ve arkeolojik kazı çalışmalarının tekrar başlatılması için ilgili yerlere başvuru yapılması kararı alındı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*