Tarihi uzay yolculuğu tamamlandı

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı da Dahil Olmak Üzere Ax-3 Ekibi Uzay Yolculuğunu Tamamladı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da dahil olmak üzere Ax-3 ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) uğurlama töreni düzenlendi. Ekibin 3 Şubat’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılması bekleniyor. Dünyaya dönüş yolculuğu ise 12 saat sürecek.

Adım attıkları bu görev, ülkemizin tarihi için gurur verici bir olaydır. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) kaldığı süre boyunca 13 adet bilimsel deneye katılmıştır. Bunlar arasında galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediğini inceleyen “Miyeloid” deneyi de bulunuyordu.

Veda törenine canlı olarak katılan Axiom Space, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve Ax-3 ekibine veda etti. Alper Gezeravcı, yaptığı konuşmada “Gurur duyduğumuz tarihimizde devam niteliğini taşımayı temenni ettiğimiz yeni Türkiye Yüzyılı’nda icra ettiğimiz Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Alper Gezeravcı ayrıca Prof. Dr. İskender Gökalp’in proje yöneticiliğini üstlendiği ve uzay araçlarının daha verimli hale getirilmesi için önemli katkılar sunması beklenen “Gmetal” deneyine de imza attı.

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kaldığı süre boyunca gerçekleştirdiği deneylerle endemik bitkinin uzay ortamında nasıl tepki vereceğini ve besinlerin sağlanması için yeni bitkiler geliştirilmesine yönelik adımları araştıran “Crıspr-Gem” deneyini yaptı.

Gezeravcı ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki son bilimsel deneylerinden biri olan ve yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesinin hesaplanarak insan sağlığı üzerindeki etkileri ortaya çıkarmayı amaçlayan “Oksijen Saturasyonu” deneyine de katıldı.

Bu deneylerin yanı sıra Alper Gezeravcı, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasına yardımcı olacak “Miyoka” deneyini de gerçekleştirdi.

Gezeravcı, uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin “vokal kord” kaynaklı değişimlerle tespit edilmesini ve düşük yer çekimindeki rahatsızlıkların ses frekanslarıyla belirlenmesini sağlayacak “Vokalkord” deneyiyle de çalışmalarını sürdürdü.

Alper Gezeravcı ayrıca, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamındaki tepkilerini araştırdığı “Extremophyte” deneyine de katıldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki son bilimsel deneyini gerçekleştirmek için Alper Gezeravcı, “Metabolom” isimli deneyiyle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı amaçladı.

Alper Gezeravcı’dan sonra Ax-3 ekibi de üzerinde çalıştığı bilimsel deneylerle uzayda yeni keşiflere yön verecekler. Bu önemli görev tamamlandığında, ekip 12 saat süren bir dönüş yolculuğuna başlayacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*